Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

To "The Great Gatsby" και το "Chinatown" με τον Νίκολσον, μεταξύ 10 κλασικών Χολυγουντιανών φιλμ που έκλεισαν 50 χρόνια από την πρώτη προβολή τους

Την ταινία "Ο Υπέροχος Γκάτσμπι" του στούντιο της Paramount με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάροου, τη θεωρούν πλέον την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Δέκα σημαντικά Χολυγουντιανά φιλμ που θεωρούνται πλέον κλασικά «γιορτάζουν» τα 50 τους χρόνια από τη χρονιά, το 1974 που πρωτοβγήκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες και μάς το θυμίζει μία ωραία ανάρτηση του www.foxnews.com.


 

Στη 10άδα όπου φιγουράρουν ταινίες όπως το "Chinatown" του Ρομάν Πολάνσκι με τους Τζακ Νίκολσον, Φέι Νταναγουέι (κάτω φωτ.), μία απίστευτη νουάρ δημιουργία που κατέχει τη 2η θέση στα καλύτερα φιλμ μυστηρίου σύμφωνα με το American Film Institute, συναντάμε και το «The Great Gatsby» σε σκηνοθεσία του Τζακ Κλέιτον με τον 37χρονο τότε Robert Redford να εντυπωσιάζει ως Τζέι Γκάτσμπι, και τη Mia Farrow ως Ντέιζι Μπιουκάναν.  


 

Tη σεναριακή διασκευή του αριστουργηματικού βιβλίου του F. Scott Fitzgerald είχε κάνει ο σπουδαίος Francis Ford Coppola ενώ η πλούσια παραγωγή ήταν του David Merrick.

Εκτός των Robert Redford και Mia Farrow συμπρωταγωνιστούσαν οι Bruce Dern, Sam Waterston, Karen Black, Λόις Τσάιλς, Σκοτ Γουίλσον, κ.α.


 

Η μουσική του Nelson Riddle τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ όπως και τα υπέροχα, αριστοκρατικά κοστούμια της Ελληνικής καταγωγής Θεώνης Βαχλιώτη-Όλντριτζ. Στο ανδρικό κομμάτι των ρούχων είχε συμβάλλει και ο ανερχόμενος τότε σχεδιαστής Ραλφ Λόρεν.

Παρά τις ανάμεικτες κριτικές που έλαβε η ταινία είχε επιτυχία. Είχε γίνει και μία τεράστια διαφημιστική προώθηση της και ίσως θα μπορούσε να είχε και μεγαλύτερα έσοδα. Με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 7 εκατ. δολαρίων, η ταινία έκανε εισπράξεις 26 εκατ.δολαρίων.


 

Το 2013 είχαμε μία νέα ταινία του «Μεγάλου Γκάτσμπι» (η 4η κινηματογραφική μεταφορά στην ιστορία) σε σκηνοθεσία Μπαζ Λούρμαν με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Στη δεκάδα των κλασικών Χολυγουντιανών φιλμ που κλείνουν φέτος τα 50, είναι και το "Young Frankenstein" του Μελ Μπρουκς, το "The Longest Yard" του Robert Aldrich με τον αείμνηστο Μπαρτ Ρέινολντς, το "Alice Doesn’t Live Here Anymore" του Μάρτιν Σκορσέζε με την Ellen Burstyn που κέρδισε και το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, την Diane Ladd και τον Κρις Κριστόφερσον, κ.α.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η σπουδαία ηθοποιός Μέριλ Στριπ τιμήθηκε φέτος στις Κάννες & θυμήθηκε την αγαπημένη της ερωτική σκηνή που ήταν από το "Πέρα από την Αφρική"

 Σωστά μαντέψατε από την φωτογραφία που ακολουθεί: η Στριπ ξεχώρισε και αναφέρθηκε εκτενώς στη σκηνή όπου την έλουζε ηδυπαθώς ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην άκρη ενός ποταμού στη Κένυα

H 74χρονη Αμερικανίδα σταρ Μέριλ Στριπ όπως είδαμε ήταν στο 77ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών όπου και της απονεμήθηκε από τα χέρια της Γαλλίδας σταρ Ζιλιέτ Μπινός τιμητικός Χρυσός Φοίνικας.


 

Σπουδαία ηθοποιός, τιμημένη με 3 βραβεία Όσκαρ ερμηνείας η Μέριλ Στριπ, η οποία κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Τετάρτη 15-5-2024 στο Théâtre Debussy των Καννών, σύμφωνα με το Variety, θυμήθηκε τα γυρίσματα της τιμημένης με 7 Όσκαρ, ταινίας του Σίντνει Πόλακ όπου είχε πρωταγωνιστήσει η ίδια με τον γόη Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 1985. 

Είπε μάλιστα πως η αγαπημένη της ερωτική σκηνή ήταν από αυτήν την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ & όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν ήθελα να τελειώσει, μέχρι την πέμπτη λήψη ήμουν τόσο ερωτευμένη!».


 

Η Meryl Streep μιλώντας για την περίφημη σκηνή όπου ο Εγγλέζος κυνηγός Ντένις Φιντς Χάτον (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) τη βοηθά να ξεμπλέξει τα μαλλιά της, λούζοντας την, αποκάλυψε πως δεν ήταν εξ’ αρχής στο σενάριο.

Έδειξαν οι άνθρωποι της παραγωγής και ο Πόλακ στον Ρέντφορντ τί ακριβώς έπρεπε να κάνει και εκείνος τα κατάφερε μία χαρά με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη σκηνή να είναι από τις ωραιότερες και πιο χαρακτηριστικές της εξωτικής αυτής ρομαντικής ταινίας που γυρίστηκε στην Κένυα.


 

«Είναι μία ερωτική σκηνή με ένα τρόπο γιατί έχει κάτι οικείο. Έχουμε δει στο σινεμά πολλές σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές απλά πηδ..νται αλλά δεν έχουμε δει αυτήν την έκφραση αγάπης, αγγίγματος και φροντίδας», είπε με νόημα η Μέριλ Στριπ που είχε προταθεί για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για το ρόλο της Κάρεν Μπλίξεν στο «Πέρα από την Αφρική», όχι όμως και ο Ρέντφορντ που θεωρήθηκε μία αδικία.

Στη συγκεκριμένη σκηνή στην άκρη ενός ποταμού είχαν στο φόντο και ιπποπόταμους που θεωρούνται τα ζώα που σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους στην Αφρική, είπε επίσης η Μέριλ Στριπ. «Γυρίζαμε λοιπόν τη σκηνή στο ποτάμι και οι ιπποπόταμοι ήταν σχεδόν δίπλα μας. Αυτό το θυμάμαι καλά και πρόσεχα τα νώτα μου», ανέφερε η ηθοποιός σύμφωνα με ανάρτηση του People.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων του «Out of Africa» το στούντιο της Universal είχε φέρει στην Κένυα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εκπαιδευμένα λιοντάρια, τα οποία όμως όπως θυμήθηκε η Μέριλ Στριπ δεν ήταν τελικώς ακριβώς ήρεμα και εξημερωμένα.


 

Ακόμα υπήρχαν πολλά έντομα, πολλά νυχτερινά γυρίσματα και τα λογιών λογιών έντομα τα τραβούσαν τα δυνατά φώτα των προβολέων της ταινίας. Σε μία λοιπόν σκηνή η Στριπ κάτι ένιωσε στο πίσω μέρος του λαιμού της ωστόσο η επαγγελματίας ηθοποιός συνέχισε κανονικά το γύρισμα της σκηνής ενώ εκείνο το μεγάλο ζωύφιο την ενοχλούσε. Πηγαίνοντας μετά μαζί με τον μακιγιέρ της, J. Roy Helland να δουν τι ήταν μέσα στην μπλούζα της και να το διώξουν, αντιλήφθηκαν πως επρόκειτο για ένα μεγάλο έντομο όσο η παλάμη ενός χεριού, το οποίο ευτυχώς δεν την είχε τσιμπήσει!

Η Μ. Στριπ πριν λίγες μέρες κομψότατη όπως πάντα, στις Κάννες με τα φλας των δεκάδων φωτορεπόρτερ να αστράφτουν! Η φωτ. είναι από το ΑΠΕ.

*Να προσθέσουμε πως η θρυλική πλέον αυτή ταινία του αξέχαστου Σίντνει Πόλακ, με budget 31 εκατ. δολάρια, είχε καταφέρει να κάνει τεράστια διεθνή επιτυχία πετυχαίνοντας εισπράξεις 227.5 εκατ. δολαρίων.

Αξέχαστη έχει μείνει και η μουσική της ταινίας που συνέθεσε ο Τζον Μπάρι (βραβεύτηκε με Όσκαρ) και γενικά το σάουντρακ του «Πέρα από την Αφρική» θεωρείται από τα ωραιότερα όλων των εποχών.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ – Το άρθρο σε μία πρώτη μορφή αναρτήθηκε στο thebest.gr από τον γράφοντα

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ο Robert Redford παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο - pretty big deal, σύμφωνα με τον κριτικό της San Francisco Chronicle

Ο Mick LaSalle κινηματογραφικός κριτικός στην San Francisco Chronicle από το 1985 απήντησε σε ερώτηση αναγνώστη για την καριέρα & προσφορά του 87χρονου σήμερα Ρέντφορντ 

Στο σάιτ της μεγάλης κυκλοφορίας και έγκυρης Αμερικανικής εφημερίδας San Francisco Chronicle είδαμε ανάρτηση με ερωτήσεις αναγνωστών στον κινηματογραφικό κριτικό της εφημερίδας, Mick LaSalle και μία από αυτές αφορούσε στον σπουδαίο Αμερικανό σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει αποστρθεί από την ενεργό καλλιτεχνική δράση.


 

Η ερώτηση του Robert Chapin, από το Monterey ήταν η εξής: Ποιες είναι οι σκέψεις σας και γνώμη σας για την ποικίλη και πλούσια καριέρα και τα πολλά επιτεύγματα του Robert Redford.

Και η απάντηση του Mick LaSalle ήταν η κάτωθι: Ο Redford είναι η πιο χαρακτηριστική (consequential) φιγούρα καλλιτεχνικά του Αμερικανικού κινηματογράφου το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Τελεία.


 Ο ρόλος που καθιέρωσε τον Ρέντφορντ, του Σάντανς Κιντ το 1969!

Mick LaSalle είναι κινηματογραφικός κριτικός στην San Francisco Chronicle από το 1985. Έχει γράψει 2 βιβλία, τα "Complicated Women: Sex and Power in Pre-Code Hollywood" και "Dangerous Men: Pre-Code Hollywood and the Birth of the Modern Man." Το πιο καινούριο του βιβλίο λέγεται "The Beauty of the Real: What Hollywood Can Learn from Contemporary French Actresses".


 

*Να θυμίσουμε πως ο τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος του Ρέντφορντ στο σινεμά ήταν πριν 6 χρόνια στο «Ο Κύριος και το Όπλο» (πάνω φωτ.) του Ντέιβιντ Λόουερι που επαναπρόβαλλε την Τρίτη του Πάσχα 7-5 το κανάλι Star.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ