Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Το δράμα επιβίωσης στη θάλασσα «All is Lost» με τον Ρέντφορντ στις «Νύχτες Πρεμιέρας» της Αθήνας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

H ταινία που δεν έχει σχεδόν καθόλου διαλόγους, είχε εντυπωσιάσει στο Φεστιβάλ των Κανών τον περασμένο Μάιο όπου ο Ρέντφορντ χειροκροτήθηκε ολόθερμα από το κοινό

Είναι από τα φιλμ που εντυπωσίασαν και συζητήθηκαν ευμενώς, στο τελευταίο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών τον περασμένο Μάιο ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα στοιχήματα ότι θα είναι από τις ταινίες που θα έχουν απήχηση και στα ερχόμενα βραβεία Όσκαρ του 2014 (στην απονομή των οποίων όπως έγινε γνωστό θα είναι παρουσιάστρια η Έλεν Ντε Τζενέρις).


Ο λόγος για την πρωτότυπη δραματική ταινία «All is Lost» σε σκηνοθεσία Τζέι Σι Τσάντορ που δεν έχει σχεδόν καθόλου διαλόγους και έχει για πρωταγωνιστή, τον 76χρονο θρύλο του Χόλυγουντ, τον αλλοτινό ξανθό γόη Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε ένα ρόλο ναυαγού στον Ινδικό ωκεανό, ανοικτά της Σουμάτρα, που όπως λέγεται ενδεχομένως να τον φέρει στις υποψηφιότητες ερμηνείας των Όσκαρ, κάτι που έχει να γίνει από το 1974, όταν ο Ρέντφορντ είχε προταθεί για το «Κεντρί» του Τζορτζ Ρόι Χιλ.
Η ευχάριστη είδηση με την συγκεκριμένη ταινία που θα βγει στις ΗΠΑ, στις 25 Οκτωβρίου 2013 και στην Ελλάδα στις 12 Δεκεμβρίου από την Hollywood Entertainment και την Audiovisual, είναι ότι θα προβληθεί σε αβάντ πρεμιέρ, στο ερχόμενο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα διεξαχθεί από τις 19 ως τις 29 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.
O Robert Redford με τον σκηνοθέτη του φιλμ.

Όπως έγραψε το e-go.gr, ο Τζέι Σι Τσάντορ έκανε στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη ταινία του, το αξιόλογο φιλμ «O Δρόμος του Χρήματος», με τους Τζέρεμι Άιρονς και Ντέμι Μουρ που αναφερόταν στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και είχε καταφέρει να κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.
Ο Τζέι Σι Τσάντορ επιλέγει τον εξαιρετικό βετεράνο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της μεγάλης οθόνης Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τον βάζει στην κυριολεξία να αναμετρηθεί με τη φύση, σε μια μέχρι τελικής πτώσεως μάχη, με πολλά μηνύματα γύρω από το ανθρώπινο κουράγιο, θέληση και αντοχή αλλά και τον σεβασμό απέναντι στην φύση και το περιβάλλον. Μάλιστα ήδη εδώ και δύο τρεις μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «All Is Lost», το οποίο αξίζει να τονιστεί ότι στις Κάνες αδίκως προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού ενώ όπως πολλοί κριτικοί επισήμαναν αν η ταινία είχε επιλεγεί εντός του διαγωνιστικού τμήματος θα είχε φύγει με βραβεία.
Εμπνευσμένο από τον «Γέρο και τη Θάλασσα» του Χέμινγουεϊ και θυμίζοντας σε σημεία τη «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι αλλά και τον «Ναυαγό» του Ρ. Ζεμέκις με τον Τομ Χανκς, το φιλμ παρακολουθεί τον αγώνα επιβίωσης ενός περασμένης ηλικίας ιστιοπλόου (καπετάνιου), που βρίσκεται ανυπεράσπιστος στο έλεος των κυμάτων όταν το νερό εισχωρεί από ρήγμα στο σκάφος του, καταστρέφοντας όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και αφήνοντάς τον αποκομμένο στη μέση του ωκεανού.


Με ελάχιστα μέσα (ένα ναυτικό χάρτη και τη δυνατή θέλησή του για ζωή) ο ήρωας προσπαθεί να χαράξει νέα πορεία, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σωρό απρόβλεπτους κινδύνους της θάλασσας όπως μία ξαφνική επικίνδυνη καταιγίδα ή τους καρχαρίες που περιτριγυρίζουν το ακυβέρνητο σκάφος του.
Η ταινία που αναμένεται πραγματικά με μεγάλο ενδιαφέρον, στηρίζεται στις έμπειρες πλάτες του αγέραστου Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενός καλλιτέχνη με μία μεγάλη καριέρα πενήντα χρόνων πίσω του και με πολλές ανησυχίες καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές.
Η τελευταία αξιόλογη ταινία του «The Company you Keep – Ο Κανόνας της Σιωπής» (διανομή Village Films) όπου υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί, προβάλλεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις 11 Ιουλίου 2013 και έχει ήδη περάσει τα 30.000 εισιτήρια.
*Οι φωτό είναι από τα yahoo.com και το insidemovies.
Επιμέλεια - Τάκης Γ. Μαρτάτος (To άρθρο πρωτοαναρτήθηκε από τον γράφοντα στο thebest.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου