Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Από τις 7 Νοεμβρίου και στις αίθουσες της Πάτρας η νέα θαρραλέα κινηματογραφική προσπάθεια του Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Στο "Όλα Χάθηκαν - All is Lost" όπου είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής, υποδύεται έναν γηραιό ιστιοπλόο που δίνει μία σκληρή μάχη επιβίωσης στα νερά του Ινδικού ωκεανού

Είναι η ταινία όπου ο αγαπητός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ένας θρύλος του Χόλυγουντ χωρίς αμφιβολία με καριέρα πενήντα και πλέον ετών, ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη που έχει κάνει ως σήμερα. Είναι η ταινία που ο 77χρονος καλλιτέχνης και μαχητικός υπερασπιστής του περιβάλλοντος και με βαθύ δημοκρατικό φρόνημα και ιδέες, λίγο έλειψε να χάσει την ακοή του από το ένα του αυτί.
Για την ακρίβεια έχασε το 60% της δύναμης και ακοής του από το ένα αυτί λόγω μόλυνσης που έπαθε μετά από γύρισμα όπου αντλίες νερού πετούσαν πάνω του με ορμή νερό, σε μία από τις σκηνές της καταιγίδας στην ιδιαίτερη περιπέτεια επιβίωσης «All is Lost – Όλα Χάθηκαν» του 39χρονου Τζέι Σι Τσάντορ όπου ο Ρέντφορντ είναι ο μοναδικός ήρωας και πρωταγωνιστής ενώ μιλάει και ελάχιστα!

Η ταινία αυτή που ήδη στις ΗΠΑ έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές (το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην Ελλάδα) και σε περιορισμένη διανομή στις αίθουσες έχει φτάσει τα σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, από τις 7 Νοεμβρίου 2013 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Audiovisual Enterprises στις Ελληνικές αίθουσες (και στην Πάτρα στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε) και αξίζει πραγματικά να σπεύσετε να δείτε το one man show στην κυριολεξία, ένα master class ηθοποιίας του Ρέντφορντ όπως το χαρακτήρισε ο κριτικός του περιοδικού Rolling Stone.
Ο επώδυνος αυτός ρόλος ενός μεγάλης ηλικίας αλλά σε καλή φυσική κατάσταση ιστιοπλόου που πλέει με το 19 μέτρων σκάφος του, το Virginia Jean κάπου ανοικτά στον Ινδικό ωκεανό, στα ανοιχτά της Σουμάτρα και βρίσκεται ξαφνικά να παλεύει για την επιβίωση και την σωτηρία της ζωής του, είναι πολύ πιθανό όπως γράφεται ήδη από πολλούς κριτικούς, να φέρει τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως τις υποψηφιότητες των Βραβείων Όσκαρ 2014 (η απονομή θα είναι στις 2 Μαρτίου). Ήδη εκτός του Ρέντφορντ ακούγεται έντονα το όνομα του Τομ Χανκς (θαυμάσιος και συγκινητικός στο «Captain Philips», άλλη μία συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης) αλλά και του Τσιουέτελ Ελιτζόφορ στο συγκινητικό «12 Χρόνια Σκλάβος».
Το αξιοσημείωτο επίσης στην περίπτωση του Ρόμπερτ Ρέντφορντ (από τους πιο δημοφιλείς και εντυπωσιακά ωραίους και αθλητικούς ηθοποιούς στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο τις δεκαετίες του ’70 και ’80 που ωστόσο είχε δεχτεί συχνά τα πυρά των κριτικών όπως της δύσκολης Pauline Kael σε σημείο να θεωρείται ως όχι ιδιαίτερα εκφραστικός ή ότι επαναλάμβανε συχνά τον εαυτό του και δεν ήταν τολμηρός στις επιλογές των ρόλων του) είναι ότι για τις ανάγκες του «Όλα Χάθηκαν» έκανε σχεδόν όλες τις δύσκολες σκηνές μόνος του χωρίς κασκαντέρ αν και υπερήλικας πλέον στα 77 του με πρόβλημα όρασης (δεν το έχει κρύψει ότι έχει πρεσβυωπία) αλλά και πρόβλημα αρθρίτιδας.
Ο Ρέντφορντ εντυπωσίασε όλο το τεχνικό τιμ και τον σκηνοθέτη της ταινίας «Όλα Χάθηκαν» με την θέληση του, την αφοσίωση του στο ρόλο που μάλιστα δεν έχει καν όνομα (στους τίτλους τέλους αναφέρεται μόνο ως ο Άνθρωπος Μας) και την καλή φυσική του κατάσταση!
Ανέβηκε στο πανύψηλο κατάρτι σε μία σκηνή, βούτηξε στα νερά του ωκεανού, άφησε το άλλοτε πανέμορφο πρόσωπο του (πλέον ρυτιδιασμένο αλλά πάντα με εκείνο το ζεστό, γοητευτικό γαλανό βλέμμα) να γίνει κατακόκκινο από τον ήλιο και σε μία άλλη σκηνή πήδηξε από το σκάφος με σχεδόν κίνδυνο της ζωής του.
«Δεν θα το πιστέψετε αλλά μετά το γύρισμα που ανάγκαζε τον Ρέντφορντ να είναι βρεγμένος για πολλή ώρα, τον έβλεπα στο ξενοδοχείο να κάνει και δύο απλωτές στην πισίνα για να κρατιέται σε φόρμα!», δήλωσε ο Τζέι Σι Τσάντορ.

Τα γυρίσματα έγιναν ανοικτά του Λος Άντζελες, στον Ειρηνικό ωκεανό αλλά και στα Baja στούντιο, στο Μεξικό όπου στις εκεί τεράστιες δεξαμενές νερού είχε γυριστεί ο Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον. Ακόμα γυρίσματα έγιναν στα ανοιχτά κοντά στις Μπαχάμες.
Όσο για την χαρισματική φωνή του Ρέντφορντ (μία ακόμα ιδιαιτερότητα του «All is Lost») ακούγεται μόνο στο ξεκίνημα όπου ο ήρωας διαβάζει ένα λιτό μήνυμα με αποδέκτη προφανώς την οικογένεια του όπου λέει ότι «τουλάχιστον προσπάθησα» και σε ορισμένες στιγμές έντασης στη διάρκεια του φιλμ.

Θεαματικό και συγκλονιστικό, έχει χαρακτηριστεί το φιλμ από σοβαρά έντυπα του εξωτερικού. Το επίσης σπάνιο για τα δεδομένα Αμερικανικής κινηματογραφικής παραγωγής είναι ότι το σενάριο ήταν συνολικά μόλις 31 σελίδες και ο προυπολογισμός της παραγωγής 9 εκατομμύρια δολάρια ενώ εκτός από την ερμηνεία, την καλύτερη εδώ και χρόνια του Ρέντφορντ, εύσημα αποδίδονται και στην σκηνοθετική δουλειά του Τσάντορ (Margin Call), στην μουσική του Άλεξ Έμπερτ και στην διεύθυνση φωτογραφίας.
Η γνωριμία του Ρέντφορντ με τον Τζέι Σι Τσάντορ είχε γίνει στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς όπου προίσταται ο Ρέντφορντ. «Αυτό που με παρακίνησε πέρα από το σενάριο και την ιδέα, ήταν ότι ο Τζέι Σι ήταν ίσως ο μοναδικός σκηνοθέτης όλα αυτά τα σχεδόν 30 χρόνια του Φεστιβάλ του Σάντανς που μου ζήτησε να παίξω σε ταινία του. Κανένας άλλος ως τώρα δεν το είχε κάνει», ομολόγησε σε συνέντευξη του ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Πάντως η αίσθηση του δέους και του σεβασμού ήταν έντονη από πλευράς του Τζέι Σι Τσάντορ προς τον βετεράνο ηθοποιό σε σημείο να απευθύνεται προς αυτόν ως «κύριε Ρέντφορντ» παρά την καθημερινή επαφή και τριβή επί 3 μήνες των γυρισμάτων. 
Ωστόσο είναι αλήθεια ότι ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μία αληθινή σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και οικειότητας. Εξάλλου παρέα έκαναν και όλη την προώθηση της ταινίας δίνοντας από κοινού συνεντεύξεις τόσο σε τηλεοπτικά Μέσα ενημέρωσης όσο και εμφανιζόμενοι σε φεστιβάλ όπως αυτό της Ν. Υόρκης τον περασμένο Οκτώβριο ή των Κανών.
Όσο για την καλύτερη παρέα μετά τα κοπιαστικά και «βρεγμένα» γυρίσματα ήταν για το τεχνικό επιτελείο και τον παλαίμαχο σταρ, η τεκίλα! Μάλιστα ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αν και συχνά αποκαμωμένος, φρόντιζε να μην μένει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του αλλά κατέβαινε και δειπνούσε μαζί με τον σκηνοθέτη και τους τεχνικούς καταφέρνοντας με το χιούμορ και τις ιστορίες του να τους γοητεύει όλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες της παρέας.
Αξιέπαινο είναι μάλιστα ότι το μακιγιάζ του Ρέντφορντ στην ταινία είναι ελάχιστο ενώ τα υπέροχα ξανθοκόκκινα μαλλιά του αν και ταλαιπωρήθηκαν από την υγρασία, δεν έχασαν το χρώμα και την λάμψη τους. Ο Ρέντφορντ αρνείται ότι προβαίνει σε βαφή τους και ο σκηνοθέτης Τζέι Σι Τσάντορ επιβεβαίωσε ότι καθ' όλη την περίοδο των γυρισμάτων δεν είδε κάποια χρωματική αλλαγή. Αυτό αποτελεί και την απάντηση στους περίεργους και επικριτές του ηθοποιού που λένε ότι φροντίζει και με το παραπάνω τα μαλλιά του.  
Ακόμα και να το κάνει πάντως το δικαιούται, καθότι κατά γενική ομολογία διέθετε και ακόμα διαθέτει τα ωραιότερα φυσικά ξανθά μαλλιά για άνδρα στο Χόλυγουντ!   
To "Όλα Χάθηκαν" πρωτοπροβλήθηκε και έκανε αίσθηση στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών τον περασμένο Μάιο, εκτός συναγωνισμού.
Με τον σκηνοθέτη Τζέι Σι Τσάντορ στο Φεστιβάλ των Κανών, τον περασμένο Μάιο.

Επίσης η ταινία προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως στην Ζυρίχη, στην Deauville της Γαλλίας όπου πήρε και βραβείο, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Ανατολικής Ασίας, το Busan στη Νότιο Κορέα, στο Φεστιβάλ του Telluride στο Κολοράντο όπου μάλιστα τιμήθηκε ο Ρέντφορντ για την προσφορά του στον κινηματογράφο, στο Βανκούβερ του Καναδά, στο Φεστιβάλ του Λονδίνου αλλά και στο δικό μας, το 19ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ (Το άρθρο πρωτοανέβηκε από τον γράφοντα στο thebest.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου