Η Φόντα έλαβε στην 78η απονομή των Χρυσών Σφαιρών το τιμητικό Cecil B. DeMille award, μία υψηλού κύρους διάκριση που την άξιζε και που μάλλον λίγο καθυστερημένα της απονεμήθηκε
Η σπουδαία ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζέιν Φόντα έλαβε στην 78η απονομή των Χρυσών Σφαιρών την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 (ξημερώματα Δευτέρας 1η Μαρτίου, ώρα Ελλάδος) το τιμητικό Cecil B. DeMille βραβείο και η ίδια ήταν ιδιαίτερα λαμπερή και κομψή και σχεδόν αγέραστη, θα λέγαμε στα 83 της χρόνια. Έλαβε το βραβείο της στο Beverly Hilton του Λος Άντζελες και στον ευχαριστήριο λόγο της εξέφρασε την ανάγκη για μεγαλύτερη diversity, ποικιλία στο Χόλυγουντ προσθέτοντας ότι «οι ιστορίες μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους ωστόσο στη βιομηχανία του Χόλιγουντ υπάρχει μία ιστορία που φοβόμαστε και δεν θέλουμε να δούμε και να ακούσουμε και αφορά ποιες καλλιτεχνικές και όχι μόνο, φωνές σεβόμαστε και υπολογίζουμε και ποιες όχι. Είναι καιρός όλοι από τον πρώτο έως τον τελευταίο, τον πιο αδύναμο να μπορεί να έχει την ευκαιρία του, διευρύνοντας το πεδίο και κάνοντας χώρο ώστε ο καθένας να μπορεί να λάμψει, να είναι στα κέντρα των αποφάσεων και η ιστορία του καθενός να μπορεί αν ακουστεί».
Η Jane Fonda ήταν εκεί δια ζώσης να λάβει το βραβείο Cecil B. DeMille σε μία τελετή που μοιράστηκε μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης με τις Τίνα Φέι και Έιμι Πόλερ ως παρουσιάστριες και τους υποψηφίους των κατηγοριών (σε κινηματογράφο και τηλεόραση) να είναι παρόντες οι περισσότεροι, αλλά μέσω live συνδέσεων από τους υπολογιστές, από τα σπίτια τους.
Δεν έλειψαν όπως διαβάσαμε στο thewrap.com και κάποια τεχνικά προβλήματα όπως στην περίπτωση της Τζέιν Φόντα, η οποία ενώ μιλούσε στο βίντεο και μάλιστα απευθυνόμενη στον σκηνοθέτη της μίνι σειράς «Small Axe», Steve McQueen, του έλεγε πόσο της άρεσε, δεν την άκουγε κανείς. Ευτυχώς λίγο μετά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε ενώ τεχνικά απρόοπτα υπήρξαν κι όταν ο Ντανιέλ Καλούγια βραβεύτηκε στον καλύτερο β’ ανδρικό ρόλο για το φιλμ «Judas and the Black Messiah» όπου ενώ μιλούσε, το audio της σύνδεσης δεν ήταν ενεργοποιημένο κι έτσι δεν ακουγόταν.
Η Τζέιν Φόντα όπως έγραψε και το flix.gr, άξια, κι ίσως αρκετά καθυστερημένα, έλαβε φέτος το τιμητικό βραβείο των Χρυσών Σφαιρών Cecil B. DeMille.
*Και οι 2 φωτ. της Φόντα με την τιμητική Χρυσή Σφαίρα είναι από το flix.gr.
Με μία καριέρα που μετρά πέντε δεκαετίες αδιάκοπης δουλειάς και σημαντικές ταινίες η Φόντα έχει βρεθεί 15 φορές υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες ενώ έχει κερδίσει 7 φορές με την πρώτη Χρυσή Σφαίρα να της έχει απονεμηθεί το μακρινό 1962.
Η Jane Fonda που πολλά Μέσα ενημέρωσης της έκαναν αφιέρωμα με αφορμή τη βράβευση της με το υψηλού κύρους Cecil B. DeMille award (όπως η vogue.uk, το entertainment weekly, το Hollywood Reporter και το Ελληνικό Hello) να θυμίσουμε πως στα Όσκαρ που πλησιάζουν, έχει μέχρι σήμερα, συνολικά 7 υποψηφιότητες και έχει κερδίσει 2 Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Klute- Η Εξαφάνιση» στην απονομή του 1972 και για το «Coming Home –Ο Γυρισμός» στην απονομή του 1979 (είχε συμπρωταγωνιστήσει με τον Γιον Βόιτ που κέρδισε το Όσκαρ α’ ανδρικού).
Έχει προταθεί και για τα φιλμ «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» του Σίντνει Πόλακ το 1970, για την «Τζούλια» του Fred Zinnemann το 1978, για το «Σύνδρομο της Κίνας» το 1980 όπου έπαιξε με τον καλό συνάδελφο του πατέρα της Χένρι Φόντα, Τζακ Λέμον, για το «Επόμενο Πρωινό – The Morning after» του Sidney Lumet, το 1987 όπου ενσάρκωσε μία αλκοολική και για την «Χρυσή Λίμνη» το 1982 όπου έλαμψε και η ίδια πλάι στα ιερά τέρατα της 7ης τέχνης, Katharine Hepburn και Henry Fonda (και οι δύο κέρδισαν Όσκαρ). Η Χέμπουρν μάλιστα «πείραξε» τότε την Τζέιν Φόντα λέγοντας της με χιούμορ “τώρα δεν πρόκειται να με πιάσεις ποτέ στα Όσκαρ”.
H Fonda ήταν εξαιρετική πάντως και στο «Ξυπόλητη στο πάρκο» του Τζιν Σακς το 1967 όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τον οποίο λατρεύει και ήταν πάντα κρυφοερωτευμένη μαζί του.
Το δίδυμο Ρέντφορντ-Φόντα που έχει παίξει μαζί κι άλλες φορές όπως στον «Ηλεκτρικό Καβαλάρη» του Σίντνει Πόλακ το 1979, ξαναέσμιξε στο όμορφο και συγκινητικό φιλμ του Netflix, «Οι Ψυχές μας τη Νύχτα» το 2017.
Βέβαια μία ακόμη πολύ επιτυχημένη στιγμή της ήταν η φεμινιστικών μηνυμάτων ταινία που άρεσε και στους άνδρες, «Nine to Five/9 to 5» το 1980 σε σκηνοθεσία Colin Higgins όπου η Φόντα συμπρωταγωνίστησε με τις Λίλι Τόμλιν και Ντόλι Πάρτον.
Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ - Μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου