Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός ως ο
“μπαμπάς” του χαριτωμένου και μεγαλόσωμου κινηματογραφικού σκύλου Μπετόβεν –
Είχε συνεργαστεί με τους Γουόρεν Μπίτι, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν
Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η δυσάρεστη είδηση ότι πέθανε στα 86 του χρόνια ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Τσαρλς Γκρόντιν – Charles Grodin, o οποίος αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό χάρη στον ρόλο του κυνοφοβικού πατέρα στην επιτυχημένη οικογενειακή κωμωδία «Μπετόβεν» του 1992, σε σκηνοθεσία Brian Levant (είχε παίξει και στο Μπετόβεν 2» το 1993) με κύριο πρωταγωνιστή έναν υπέροχο σκύλο ράτσας Αγίου Βερνάρδου.
Ο Γκρόντιν που είχε γεννηθεί στις 21 Απριλίου του 1935 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια έχασε δυστυχώς τη μάχη με τον καρκίνο και πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.
Ο Γκρόντιν είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αλλά αποχώρησε χωρίς να πάρει πτυχίο για να συνεχίσει σπουδάζοντας υποκριτική στο HB Studio στη Νέα Υόρκη.
Στα πρώτα βήματα της καριέρας του είχε συμμετάσχει στην πολυσυζητημένη ταινία τρόμου του Ρομάν Πολάνσκι «Το μωρό της Ρόζμαρι» το 1968, στο ρόλο του γυναικολόγου της Μία Φάροου, η οποία έγινε σταρ μετά από αυτή την ταινία.
Ουσιαστικά, η πρώτη του αξιοσημείωτη κινηματογραφική εμφάνιση που τον καθιέρωσε ήταν το 1972 στα 37 του χρόνια, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός επιφανειακού, ανώριμου αρσενικού που βρίσκεται παντρεμένος από τη μια μέρα στην άλλη, στη μαύρη κωμωδία της Ιλέιν Μέι «The Heartbreak Kid» όπου συμπρωταγωνίστησε με την Σίμπιλ Σέπερντ.
Για την ερμηνεία του στην ρομαντική κομεντί «The Heartbreak Kid», ήταν υποψήφιος για τη Χρυσή Σφαίρα – Golden Globe.
Διαρκής και αξιόλογη ήταν και η τηλεοπτική του παρουσία. Εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά σόου όπως τα «Saturday Night Live», «The Tonight Show» και «Late Night With David Letterman» κλέβοντας τις εντυπώσεις με τα σκετς και τα αστεία του αλλά και σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως το «Νόμος και Τάξη».
Όπως προείπαμε, ο Γκρόντιν που δεν έγινε ποτέ σταρ πρώτου μεγέθους, αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τον ρόλο του Τζορτζ Νιούτον, του πατέρα της οικογένειας που φιλοξένησε τον Μπετόβεν, ένα αξιολάτρευτο κουτάβι Αγίου Βερνάρδου.
Ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από την καριέρα που ακολούθησε στο σινεμά: «Ποτέ δεν παραπονιέμαι για τίποτα γιατί ξέρω τί ακριβώς συμβαίνει γύρω μου και γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι άνθρωποι που δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν δουλειά στην σόουμπιζ».
Σε ανάρτηση του esquire.com διαβάσαμε πως ο Γκρόντιν είχε παίξει και με τον Steve Martin στην κωμωδία του 1984 «The Lonely Guy» αλλά και με τους Γουόρεν Μπίτι και Ντάστιν Χόφμαν στην χαριτωμένη αλλά εμπορικά αποτυχημένη, εξωτική περιπέτεια «Ishtar» σε σκηνοθεσία της Elaine May το 1987.
Η παρουσία του αν και συχνή στον κινηματογράφο δύσκολα αποτέλεσε απειλή σε μεγάλα ονόματα του Αμερικάνικου box office της εποχής του όπως οι Robert Redford, Paul Newman, Al Pacino, Robert De Niro και Dustin Hoffman, το οποίο αποδείχθηκε μάλλον καλό για τον ίδιο διότι οι χαρακτήρες που υποδυόταν δεν ήθελαν να πάρουν το κορίτσι και να φύγουν κι όταν το έκανε, σίγουρα ήταν πολύ ενδιαφέρον, έγραψε το esquire.com.
O Grodin αν και είχε παίξει τον Aarfy Aardvark στο σατιρικό φιάσκο του Mike Nichols «Catch-22» το 1970, έγινε ευρύτερα γνωστός με την ταινία της Elaine May «The Heartbreak Kid» όπου η παρουσία και ερμηνεία του σε διαπερνούσε σαν ηλεκτρικό ρεύμα!
*Με τη Ντάιαν Κάνον στο φιλμ του Γ. Μπίτι "Heaven Can Wait" που προτάθηκε το 1979 για 9 βραβεία Όσκαρ
Επίσης είχε παίξει στο “Real Life” του Άλμπερτ Μπρουκς το 1979, στο Οσκαρικό φιλμ του Warren Beatty, “Heaven Can Wait – Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει» το 1978 και στο «Midnight run» του Μάρτιν Μπρεστ μαζί με τον Robert De Niro τo 1988.
Είχε τιμηθεί με βραβείο Έμμυ ενώ στο ξεκίνημα του όπως όλοι οι ηθοποιοί της γενιάς του, είχε παίξει σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «The Virginian» στις αρχές του '60. Ακόμα είχε παίξει το 1980 στην κωμωδία «Seems Like Old Times» σε σκηνοθεσία Jay Sandrich με τον Τσέβι Τσέις και την Γκόλντι Χον και το 1993 στην πολιτική κωμωδία «Dave» του Αιβάν Ράιτμαν με τον Κέβιν Κλάιν και την Σιγκούρνι Γουίβερ.
Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Το άρθρο προέρχεται από ανάρτηση του thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου