Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Στα φετινά βραβεία TIME Earth Awards, ανάμεσα στους 5 εκλεκτούς τιμώμενους η αγωνίστρια και ιδεαλίστρια σταρ Τζέιν Φόντα

 Στα 86 της χρόνια σήμερα, η Αμερικανίδα σούπερ σταρ του κινηματογράφου, δεν το βάζει κάτω και δηλώνει πως θα χρειαστούν γενναίες και τολμηρές κινήσεις και αποφάσεις στο μέλλον για την προστασία του πλανήτη

Η σπουδαία Αμερικανίδα σταρ του κινηματογράφου & προσωπικότητα Τζέιν Φόντα - Jane Fonda, η οποία έχει αποδείξει την αξία της και για τον ακτιβισμό και μαχητικότητα της ιδίως σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, φιγουράρει στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού Time (8 Απριλίου 2024).


Η φωτ. της Jane Fonda για το Time έχει credit: Erik Carter.

Το συγκεκριμένο τεύχος μάλιστα είναι αφιερωμένο στα Περιβαλλοντικά Βραβεία 2024 - TIME Earth Awards που δίνονται σε ένδειξη αναγνώρισης πολιτών που με τις δράσεις τους στον τομέα της κλιματικής ισορροπίας και δικαιοσύνης, του ακτιβισμού και της επίγνωσης και ευαισθητοποίησης, επηρεάζουν θετικά το μέλλον του πλανήτη. Ένα λοιπόν από αυτά τα 5 πρόσωπα που επέλεξε και τιμά το Time στα φετινά Earth Awards είναι και η 86χρονη και πάντα ακαταμάχητη σταρ Τζέιν Φόντα. 

Η γεννημένη στις 21 Δεκεμβρίου 1937, ηθοποιός, κόρη του θρύλου Χένρι Φόντα, και βραβευμένη δύο φορές με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, όπως γράφει το Time, ξεχωρίζει για την αγωνιστικότητα και τον ιδεαλισμό της. Η ίδια η Τζέιν Φόντα αναφέρει πως «κάθε γενιά πρέπει να μπαίνει στη μάχη της προστασίας του πλανήτη».

Το νεότερο ηλικιακά κοινό γνωρίζει κυρίως την Φόντα από τις ταινίες «Book club» και την τηλεοπτική σειρά «Grace and Frankie» (κάτω φωτ.) όπου συμπρωταγωνιστεί με την Λίλι Τόμλιν.  


 

Την γνωρίζει όμως και για το γεγονός πως η Φόντα δεν κάθεται ήσυχα στον καναπέ της αλλά ήδη μετρά 5 συλλήψεις για αντίσταση και κοινωνική ανυπακοή στη διάρκεια συμμετοχής της σε διαμαρτυρίες για το κλίμα έξω από το Αμερικανικό Καπιτώλιο. Για την Φόντα που συνδυάζει την κομψότητα και τον αέρα της σταρ με την μαχητικότητα στο δρόμο, οι 5 αυτές συλλήψεις μάλλον έχουν την ίδια αξία με τα κινηματογραφικά βραβεία που έχει πάρει.

Και να που τώρα που το Τime την τιμά και την περιλαμβάνει στους τιμώμενους μαζί με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Αμερικής, με τους Δημοκρατικούς το 2004, John Kerry, ο οποίος διετέλεσε και ειδικός απεσταλμένος -Envoy των ΗΠΑ για το Κλίμα, την σχεδιάστρια μόδας & creative director Gabriela Hearst, την αυτόχθονα ακτιβίστρια, μέλος του Έθνους Waorani της περιοχή του Αμαζονίου του Ισημερινού, και συνιδρυτή της Ceibo Alliance και Amazon Frontlines Nemonte Nenquimo, και τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή του Texas Southern University & μαχητή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης Robert D. Bullard.

Να προσθέσουμε ακόμα πως στα λεγόμενα της Τζέιν Φόντα, αίσθηση κάνει αυτό που ανέφερε πως η κλιματική κρίση φαίνεται να έχει μεγαλύτερες, αρνητικές συνέπειες και αντίχτυπο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες στο νότιο ημισφαίριο της γης.

Τέλος η Τζέιν Φόντα που ξεπέρασε και ένα πρόβλημα καρκίνου που διαγνώστηκε το 2022, είπε πως θα χρειαστεί στο μέλλον τολμηρές και γενναίες κινήσεις και πράξεις ώστε να μην χειροτερέψουν περαιτέρω τα πράγματα με το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης.

 


H υπέροχη Τζέιν Φόντα είναι στο χώρο του κινηματογράφου ενεργή από το 1960. Το 1969 ήταν συγκλονιστική στο «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν - They Shoot Horses, Don't They?» του Σίντνει Πόλακ ενώ το 1971 για την «Εξαφάνιση» του Άλαν Τζέι Πάκουλα κέρδισε το 1ο της Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Ακολούθησε το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για τον «Γυρισμό - Coming Home» του Χαλ Άσμπι το 1978 (πάνω φωτ.) όπου έπαιξε με τον Γιον Βόιτ.


 

Η Τζέιν Φόντα στη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε και με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε σε τουλάχιστον 4 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και το υπέροχο «Barefoot in the Park» το 1967 (πάνω φωτ.) που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Το άρθρο πρωτοαναρτήθηκε από τον γράφοντα στο ενημερωτικό portal thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου