Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Το φιλμ «The Florida Project» που προβλήθηκε τις μέρες της Πρωτοχρονιάς στην 2η αίθουσα του Πάνθεον, στην Πάτρα, σου ραγίζει στο φινάλε την καρδιά

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε διεκδικεί Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου, στην απονομή της Κυριακής 7 Ιανουαρίου 2018


Είναι από τις ταινίες που δεν έχουν μεγάλο προυπολογισμό αλλά μεγάλη ψυχή και ένα κοινωνικό θέμα που ειδικά προς το φινάλε σου ραγίζει την καρδιά. Ο λόγος για το φιλμ του 46χρονου Σον Μπέικερ από το Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, «The Florida Project» (διανομή από την Seven Films) που προβλήθηκε από την Πέμπτη 28/12/2017 έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, στις 21.30.


Η ταινία ήδη έχει κερδίσει 1 υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για τον 62χρονο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του θυρωρού ενός μοτέλ στην ηλιόλουστη Φλόριντα, την πόλη των τουριστών και της Ντίσνειλαντ (εκπληκτικό το φινάλε με φόντο το διάσημο ψυχαγωγικό πάρκο) που έχει εξελιχθεί σε χώρο όπου βρίσκουν καταφύγιο φτωχοί, μεροκαματιάρηδες Αμερικανοί και άστεγοι.

Ο Μπέικερ τοποθετεί την ιστορία του σε ένα μοτέλ με το όνομα «The Magic Castle», λίγο έξω από το Ορλάντο και το θεματικό πάρκο της Disney Magic Kingdom. Εκεί ζει η πιτσιρίκα Μούνει, ένα τσαχπίνικο μικρό «αλάνι» με την καλή έννοια, μαζί με την 22χρονη μητέρα της Χέιλι (στο ρόλο η Bria Vinaite), η οποία έχει μόλις χάσει τη δουλειά της. Οι δυο τους παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, με την μητέρα, μία κοπέλα γεμάτη τατουάζ και ήδη «ρημαγμένη» από τη ζωή, να πηγαίνει έξω από τα πολυτελή ξενοδοχεία για να πουλήσει κολόνιες, φτάνοντας ωστόσο στη συνέχεια προκειμένου να μπορεί να δώσει το νοίκι στο μοτέλ, να δέχεται και άνδρες «πελάτες». 


Η ματιά του Σον Μπέικερ δεν είναι κολακευτική και δείχνει το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της σύγχρονης Αμερικής όπου δεν καταφέρνουν όλοι το Αμερικάνικο όνειρο ή την επιτυχημένη αστική ζωή των προαστίων.

Μας δείχνει όμως ότι ακόμα και στη…λάσπη υπάρχει ελπίδα και ανθρωπιά όπως ο θυρωρός που ερμηνεύει πολύ όμορφα ο Νταφόε και αξίζει να πάρει και υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Την παράσταση ωστόσο κλέβει όχι μόνο με την παιδική αθωότητα και πονηριά της αλλά και με τα δάκρυα της στο φινάλε η πιτσιρίκα ηθοποιός Μπρούκλιν Πρινς, η οποία έλαβε και υποψηφιότητα για το βραβείο των Critics' Choice καλύτερου νεαρού ερμηνευτή. Δείτε το αξίζει τον κόπο.


Το φιλμ "The Florida Project" ήδη στις ΗΠΑ έχει φτάσει τα 5,3 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις ενώ στην Ελλάδα σε 2 εβδομάδες προβολής κοντεύει ήδη τα 8.000 εισιτήρια.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ (Το άρθρο πρωτοαναρτήθηκε από τον γράφοντα στην στήλη culture του thebest.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου