Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην συνέντευξη Τύπου του φετινού Φεστιβάλ του Σάντανς στήριξε το κίνημα #metoo για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών

Το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της πατριαρχίας μονοπώλησε τη συνέντευξη Τύπου – Πολλοί σταρ & celebrities δίνουν φέτος το παρών στο Φεστιβάλ στη χιονισμένη Γιούτα των ΗΠΑ


Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την εναρκτήρια μέρα του Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς - Sundance, στη Γιούτα, στις 18 Ιανουαρίου 2018 (το Φεστιβάλ διαρκεί έως και τις 28/1), ο ιδρυτής του Ρόμπερτ Ρέντφορντ αναφέρθηκε στα κινήματα #metoo και #timesup, εκφράζοντας την πεποίθηση και σιγουριά του ότι θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες να ακουστούν και να δημιουργήσουν.
«Αυτή τη στιγμή νιώθω σίγουρος πως αυτό που κάνουν τα κινήματα #metoo και #timesup είναι να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες και περισσότερες ευκαιρίες για να ακουστεί η φωνή τους και για να κάνουν τα δικά τους πρότζεκτ. Τα πράγματα αλλάζουν σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, με τις γυναίκες να στέκονται απέναντι στη σεξουαλική εκμετάλλευση στο εργασιακό περιβάλλον και με την απαίτηση να πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Η τάξη των πραγμάτων αλλάζει. Η φωνή των γυναικών δυναμώνει. Ο ρόλος των γυναικών είναι να εξασκήσουν τη φωνή τους. Ο ρόλος των ανδρών είναι να ακούσουν, να αφήσουν τη φωνή των γυναικών να ακουστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 81χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ο 81χρονος Ρόμπερτ Ρέντφορντ, όπως ανέφερε η ανάρτηση του flix.gr, απ’ όπου και οι φωτ., υπήρξε σαφής στο άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ του Σάντανς, σε μια συνέντευξη Τύπου που μονοπωλήθηκε από το θέμα των γυναικών, αυτό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της πατριαρχίας, αλλά κάλυψε ακόμη όλο το φάσμα των πολιτικών ανησυχιών ενός έτσι κι αλλιώς ευαισθητοποιημένου δημιουργού, όπως τα fake news και τη σημασία της δημοσιογραφίας στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.



*Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην press conference ήταν νεανικά και μοντέρνα ντυμένος με μαύρο σπορ μπουφάν και ήταν πλαισιωμένος από τους στενούς του συνεργάτες στο Φεστιβάλ, τον John Cooper και την Keri Putnam.

Ανάμεσα στους σταρ που ανέβηκαν στην χιονισμένη Γιούτα για το Φεστιβάλ Σάντανς, όπως είδαμε στο σάιτ της εφημερίδας Usa Today ήσαν η Κίρα Νάιτλι, η Κλόε Σεβινί, ο Ίντρις Έλμπα, ο Πίτερ Ντίνκλατζ του «Game of Thrones», ο Μάικλ Σάνον, η Χίλαρι Σουάνκ, ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Φόρεστ Γουιτάκερ, ο Τζον Λέτζεντ, η Ελ Φάνινγκ, η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, ο Ίθαν Χοκ, η Μία Γουασικόφσκα, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, ο γοητευτικός Τζον Χαμ, η Ναόμι Γουότς, η Οκτάβια Σπένσερ που προτάθηκε και για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για το φιλμ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο «Η Μορφή του νερού» που διεκδικεί συνολικά 13 αγαλματίδια, η Κλόε Γκρέις Μόρετζ, η Tessa Thompson, κ.α.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως το πρώτο πενθήμερο του φετινού Σάντανς έχει κυλήσει χωρίς να έχει ξεχωρίσει σε μεγάλο βαθμό κάποια ταινία, όπως έγραψε το Variety. Ωστόσο απομένουν κι άλλες μέρες και μην ξεχνάμε πως από το Φεστιβάλ του Σάντανς πάντα προκύπτουν ταινίες που συζητιούνται και φτάνουν και έως τα βραβεία των κριτικών και τα Όσκαρ όπως με τα «Get Out! – Τρέξε» του Τζόρνταν Πιλ και «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομα σου» του Λούκα Γκουαντανίνο που ξεκίνησαν την θριαμβευτική τους πορεία από το περσινό Σάντανς. Και τα δύο φιλμ είναι υποψήφια μεταξύ άλλων και για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 2017, στην απονομή που θα λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου 2018.   

Eπιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ (Μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου