Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το φιλμ «The Miseducation of Cameron Post» ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα

Ξεχώρισαν κι άλλα φιλμ όπως το "Burden" με τον Γκάρετ Χέντλαντ και το "Blaze" - Στην κριτική επιτροχπή του Αμερικανικού  Διαγωνιστικού Τμήματος μυθοπλασίας ήταν και η μαύρη ηθοποιός Οκτάβια Σπένσερ


Μια ανεξάρτητη, πολιτική, νεανική και συνάμα γυναικεία ταινία κέρδισε το 34ο Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα των ΗΠΑ, η αυλαία του οποίου έπεσε το Σάββατο 27/1/2018, με την τελετή απονομής των βραβείων στις 6 το απόγευμα. Ο λόγος για το φιλμ «The Miseducation of Cameron Post» με την Chloe Grace Moretz που έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής επιτροπής στην κατηγορία του Αμερικανικού διαγωνιστικού – μυθοπλασία. 

Όπως επισημαίνει η ανάρτηση του σάιτ flix.gr, ολοκληρώθηκε στη χιονισμένη Γιούτα το φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς, το πρώτο χωρίς τον ανεξάρτητο μεγαλοπαραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν στις αγοραπωλησίες ταινιών (ο οποίος πέρυσι ήταν παρών καθώς δεν είχε ακόμη ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο με τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση με υπαίτιο τον ίδιο).
Η διοργάνωση του 2018 έδωσε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πολιτικό σινεμά, φυσικά στις ανεξάρτητες παραγωγές που είναι και ο θεμέλιος λίθος και η βασική φιλοσοφία του Ινστιτούτου του Sundance και του Φεστιβάλ καθώς και στο #metoo κίνημα ενάντια στην κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση και υποβιβασμό των γυναικών, στο οποίο έκανε αναφορά και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ιδρυτής του Σάντανς, στην συνέντευξη Τύπου στο ξεκίνημα της φετινής διοργάνωσης.O Ρέντφορντ υποστήριξε σθεναρά, δημοσίως την ανάγκη βελτίωσης της θέσης των γυναικών.

Η κριτική επιτροπή του Αμερικανικού Διαγωνιστικού Τμήματος μυθοπλασίας, που αποτελούνταν από την Οκτάβια Σπένσερ (υποψήφια για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για το «The Shape of water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο), την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ και τους Μάικλ Στούλμπαργκ, Τζο Σουάνμπεργκ και Ρέιτσελ Μόρισον, απένειμε το Μεγάλο Βραβείο της όπως προαναφέραμε, στο «The Miseducation of Cameron Post» της Ντεζιρέ Ακαβάν. Η ταινία εκτυλίσσεται σ' ένα κέντρο θεραπείας επαναπροσανατολισμού ομοφυλόφιλων το 1993 κι επικεντρώνεται σε μια ομάδα λεσβιών που οι οικογένειές τους έχουν τοποθετήσει εκεί για «να έρθουν στον ίσιο δρόμο», όπως έγραψε το flix.gr. Πρωταγωνιστούν η Κλόι Γκρέις Μόρετς – Chloe Grace Moretz, Σάσα Λέιν (του «American Honey»), Κουίν Σέπαρντ και Τζένιφερ Ίλι. 


Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία του Ντέρεκ Ντόνιν, «Kailash» (φωτ.), ένα προφίλ του Ινδού ακτιβιστή Κεϊλάς Σατιαρτί που ηγήθηκε μιας εκστρατείας εναντίον της εκμετάλλευσης παιδιών.
Το Κοινό του Φεστιβάλ του Σάντανς έδωσε το Βραβείο Μυθοπλασίας στο «Burden» του Άντριου Χέκλερ, με πρωταγωνιστή τον γοητευτικό Γκάρετ Χέντλαντ (κάτω φωτ.) σ’ έναν απαιτητικό ρόλο, ενός μέλους της Κου Κλουξ Κλαν που διδάσκεται την ανοχή από μια ανύπαντρη μητέρα κι έναν Αφροαμερικανό ιερέα ενώ το Βραβείο Ντοκιμαντέρ πήγε από το σινεφίλ κοινό του Σάντανς στο «The Sentence», όπου ο Ρούντι Βαλντέζ καταγράφει την ιστορία της αδελφής του, που καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, για ένα έγκλημα με το οποίο σχετίστηκε μόνο περιφερειακά.


Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ Σάντανς 2018 είναι τα εξής:

Αμερικανικό Διαγωνιστικό Τμήμα / Μυθοπλασία

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «The Miseducation of Cameron Post», Ντεζιρέ Ακαβάν
Βραβείο Κοινού: «Burden», Αντριου Χέκλερ
Σκηνοθεσία: «The Kindergarten Teacher», Σάρα Κολάντζελο
Σενάριο: «Nancy», Κριστίνα Τσόι
Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης: «Monsters and Men», Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν
Φωτογραφία: «I Think We're Alone Now», Ριντ Μοράνο
Ερμηνεία: Μπέντζαμιν Ντίκι, «Blaze».


*Το «Blaze» (κάτω φωτ.) αναφέρεται στον Αμερικανό τραγουδιστή και στιχουργό της κάντρι Blaze Foley (1949-1989), τον οποίο ερμηνεύει ο Benjamin Dickey που πήρε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Σάντανς. Η σκηνοθεσία του φιλμ που άρεσε και πήρε καλές κριτικές είναι του 47χρονου ηθοποιού Ethan Hawke. Παίζουν ακόμα οι: Alia Shawkat, Josh Hamilton, Charlie Sexton, Sam Rockwell, Wyatt Russell, Steve Zahn, Kris Kristofferson, Richard Linklater, James Ourso, David Kallaway, Ritchie Montgomery.




Αμερικανικό Διαγωνιστικό Τμήμα / Ντοκιμαντέρ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Kailash», Ντέρεκ Ντόνιν
Βραβείο Κοινού: «The Sentence», Ρούντι Βαλντέζ
Σκηνοθεσία: «On Her Shoulders», Αλεξάντρια Μπόμπακ
Βραβείο Κοινωνικής Επίδρασης: «Crime + Punishment», Στίβεν Μέινγκ
Βραβείο Δημιουργικού Οράματος: «Hale County This Morning, This Evening», ΡαΜέλ Ρος
Πρωτοεμφανιζόμενου: «Minding the Gap», Μπινγκ Λιου
Ειδικό Βραβείο Αφήγησης: «Three Identical Strangers», Τιμ Γουόρντλ.

World Cinema / Μυθοπλασία

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Butterflies», Τόλγκα Καράτσελικ
Βραβείο Κοινού: «The Guilty», Γκούσταβ Μόλερ
Σκηνοθεσία: «And Breathe Normally», Ιζόλντ Ουγκαντότιρ
Ερμηνεία: Βάλερι Μπερτουτσέλι, «The Queen of Fear»
Σενάριο: «Tiemp Compartido», Χούλιο Τσαβεζμόντες και Σεμπάστιαν Χόφμαν
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: στους ηθοποιούς του «Dead Pigs» της Κάθι Γιαν -Cathy Yan.







World Cinema / Ντοκιμαντέρ

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Of Fathers and Sons» (φωτ.), Ταλάλ Ντέρκι
Βραβείο Κοινού: «This Is Home», Αλεξάντρα Σίβα
Σκηνοθεσία: «Shirkers», Σάντι Ταν
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Matangi/Maya/M.I.A.», Στίβεν Λάβριτζ, M.I.A.
Φωτογραφία: «Genesis 2.0», Πίτερ Ιντεργκαντ, Μαξίμ Αρμουγκέφ
Μοντάζ: «Our New President», Μαξίμ Ποζντορόφκιν, Ματβέι Κουλάκοφ.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ (Μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου